Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2013 10:43 - Скитските градове VII - Vв. пр.Хр. прототип на Плиска
Автор: universalnia Категория: Други   
Прочетен: 755 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.02.2013 10:49


Възникват в периода VII - Vв. пр.н.е. по норечието на Южен Буг и среден Днепър.
Големи укрепени градове с ров и вал.Макар СГАН да признават, че са градове ги наричат градища - трудно е да признаят, че далеч преди тях в тези земи е имало високоразвита култура, когато те са били едвали не диваци.
Каменское - прототип на Плиска - площа му е 12км2!!! валът на външния град е висок и широк 11м. Има вътрешен град в който живеели знатните. Било е и голям металургично-ковашки център
Пастирско градище - площ 3,5км2 (приблизително колкото Преслав)
Немировско градище - до Винниц(а) - валът му е дълъг 5км висок днес 9м.
Григориевско - в Могилев-Подолски
Матронинско - на р.Тясмин

населението в този район гърците наричат според Херодот Бористенити по река Бористенес(Днепър) (Бористенити = ?Бургари - архаична фома на българи според някои лингвисти)

Иранци са основно царските скити - сая(саки) Иначе антрополочическия тип на скитите е основно непроменен от предскиткото население а то е дошло от балканите както смятат някои историци и се родее с старото земеделско население на нашите земи. Погребенията показват че скитската култура е характерна главно за знатните скити, а не за простолюдието.
Впрочем появата на Балхара съвпада със скитската офанзива в Средна Азия. Скитите достигат тогава дори Северна Индия след като поставят Мидия във васална зависимост. Възможно е дори част от тях да нахлуват в Таримския регион - генетичните изследвания на мумиите от Такла Макан показват че са на келти и черноморски скити.
Кимерите сигурно участват в похода на скитите като техни подвластни съюзници.(първият поход на кимерите е самостоятелен когато още не са подчинени от скитите и се настаняват в Мала Азия) Останалите в степта кимери приемат скитската власт.
Така че твърдението на Прокопий Кесарийски че хуните са кимери вероятно показва действителния им произход.

Наскоро говореха за ранния периот на Плиска като за дървен период, а той много напомня на гореспоменатите скитски градове - при тях също е характерно непълно застрояване на укрепената с ров и вал площ - остамялосе доста свободно пространство за населението, добитъка и имуществото му от околността, тъй като тези градове или градища както ги наричат са убежища и за околното население при нападение






Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: universalnia
Категория: Други
Прочетен: 390798
Постинги: 330
Коментари: 265
Гласове: 188
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930