Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2016 11:03 - Исус Христос е бил първият в историята комунист революционер
Автор: universalnia Категория: Други   
Прочетен: 1278 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 29.07.2016 11:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Исус Христос е бил първият известен в историята комунист революционер.
Първата социална утопия е създадена от Платон.
Исус Христос е проповядвал социалистическо учение.
Социализмът на християните. Ранните християни живеели в общини комуни основани на социалистически принцип. Собсвеността и доходите им били общи. Всеки внасял имуществото си или го продавал и внасял парите в църковната община. Всички работели за общата полза. Заработеното или произведеното отивали за общината. Тя издържала членовете си, давала им храна, облекло и подслон. Хриситияните се грижели за болните и немощните си събратя. Тази система обаче по-късно била изоставена, тъй като отказът от частна собственост отблъсквал хората и не привличал много последователи. За това социалистическия принцип бил заменен с принципа на милосърдието, да се дава милостиня и да се помага на бедните.
Хриситянският социализъм води началото си от сектите на есеите и терапевтите, еврейски религиозни течения, а също и от будистките монашески общини.
Терапевтите били еврейска секта в Египет. Те раздавали имуществото си и заживявали отшелнически живот. Изхранвали се от просия и подаяния. Живеели в отшелнически общности, в които придобитото бил споделяно с останалите членове на общността. Хранели се общо. В сектата им имало както мъже, така и жени.
Есеите били също отшелническа секта разпространена в Юдея. Те не се изхранвали с просия, а с труд. Живеели в общини, които имали обща собственост. Занимавали се и с занаятчийство. Доходите им били общи, всичко се внасяло в общината. Само търговията и правенето на оръжия им били забранени от религиозни съображения. Те също се хранели и издържали общо. Своята социалистическа система християните най-вероятно са приели от тях и от терапевтите. Есеите като аскетична секта забранявали брака и секса, но някои есейски течения разрешавали брак и секс с цел продължаване на рода. Сексът за удоволствие бил забранен. Християните били по-демократични в това отношение. Безбрачието и сексуалното въздържание били препоръчителни, но не задължителни. Сексът за удоволствие бил разрешен, но само в рамките на брака. Това  християните направили, защото твърде строгият аскетизъм би отблъснал хората и последователите щели да останат малко.
Сектите на есеите и терапевтите са се появили под влияние на индийските аскетични отшелнически учения и будизма. Източните идеи стигали до Средиземноморието с търговските и културни контакти с Индия и Изтока. Те небили непознати в античния средиземноморски свят. Например при гърците будизма повлиява на създаването на сходната в общи линии с него филосфия на стоицизма. Опознаването на Индия започва основно след походите на Алексъндър Македонски до там. Но влияние от индийската философия се среща и преди това.  Например за великия философ Сократ се знае, че практикувал медиция, веднъж изпаднал във медитативно вцепение доста дълго време. Той изповядвал учението, че трябва да се допитваме до вътрешния демон, тоест божесво - първоначално понятието демон означавало божесво, едва по-късно му се придава съвременното значение на зла сила. Но кой е този вътрешен демон на Сократ, ако не атман - индийкото философско понятие за определане на световната и човешка душа. Атманът е божествено в човека, душата, която е идентична със световния дух. Явно Сократ е бил запознат с индийската философия и йога практики. Така че влиянието и познаването на източните учения не бива да ни учудва.
Християнството е било повлияно пряко и коствено от индийски и будистки учения. Основните му положение са заимствани от там, но по късно са били изменени за да са в синхрон с вярата на ортодоксамния юдаизъм, а и с популярни съперничащи на християнството езически учения като митраизма, където има култ към божи син бог например. До нас е стигнало в силно изменен вид, нямащ почти нищо общо с оригинала.

Исус Христос е бил и революционер. Искал да вземе властта с революция и да наложи новия социалистически строй. Той се провъзгласил за Месия легендарен цар на еврейте, който ще ги освободи. Той бел бунтовник срещу Рим и бил осъден на смърт като такъв от римляните. Обвинението му било: Цар на юдейте. Това че уж бил само духовен цар е измислено после, за да може християнството да се проповядва свободно в Римската империя. Няма как да почиташ открито враг на римляните. Но по онова време понятието месия било ясно - това бил цар освободител и революционер. Той щял да вдигне революция и да освободи еврейте.
Исус готвел въоръжен бунт. На тайната вечеря казва, че всеки трябва да си набави нож - оръжие. Тогава и го предва Юда. Предава го, че готви бунт.
Исус не е проповядвал непротивене на злото. Максимата, ако някои прави зло, то да му правиш добро, се отнася за междуличностните отношения, не за политическите. А това, като ти ударят плесница да си дадеш и другата страна, е за търпеливо понасяне на преследванията и репресиите, на които са подложени революционерите. Както видяхме, Исус Христос е бил революционер и изобщо не е учил на смирение и несъпротива.
Исус е предаден от първосвещениците, садукейте и фарисейте, защото те са представители на богатите и заможни съсловия на юдейското общество. Те са против комунизма на Исус. Исус открито проповядва срещу богатите. Карал ги да раздадат богатството си на бедните и казал, че по-скоро камила ще мине през иглени уши, отколкото богат да влезе в Царството небесно. Като класове врагове на първия комунист те го предават на римляните да го убият.
Исус е бил революционер, за това трябва да го считаме за комунист. Той не е социалист утопист, защото е разчитал на революция, не само на проповеди.
Ранните християни също били революционери. Най-вероятно те наистина са палели Рим по време на Нерон. Те не се задоволили само с еврейте, а търсели привърженици сред останалите народи. Били интернационалисти. Истински комунистически революционери.С избиването на учениците на Христос революционния характер на християнството бил загубен. Революционерите били сменени от покорни хора, които се боели да вдигнат глава срещу Рим. Постепенно революционният устрем на християните бил загубен. Това е довело загубването на уникален шанс - първата в историята комунистическа революция. Човечеството трябваше да чака 19 столетия, за да стане Октомврийската революция в Русия.
Историята обаче трябва да се пренапише и първите христитяни да бъдат признати за комунисти, а Исус Христос за първият комунист и революционер в историята.



Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: universalnia
Категория: Други
Прочетен: 391122
Постинги: 330
Коментари: 265
Гласове: 188
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930